jan van Diemen - sportschilderijen

 

jan van diemen

Inspirerend ondernemen.

Voor veel schilders is schilderen een medium om de eigen omgeving te onderzoeken, te doorgronden en vervolgens op doek of papier tot uitdrukking te brengen. Dat is vaak de reden dat kunstenaars veel reizen en trekken: een onbekende horizon opzoeken om het nieuwe daarvan te leren kennen.
Jan van Diemen doet dat op een heel expressionistische wijze, soms bijna in totale abstractie. Maar, de beheersing van de vorm als zodanig zal hij nooit verloochenen. De hand van de tekenaar blijft altijd herkenbaar evenals van Diemens fascinatie voor sport.
Op veel van zijn werken vervullen de sportfiguren een hoofdrol in een ‘setting’ van een ruig geschilderd landschap. Het wordt een ‘sportlandschap’ waarin het landschap en de sport samenvloeien tot een spannend totaal. Het landschap is vrij van enige topografische verwijzing; hooguit zou men het vlakke land van een heuvel- of berggebied kunnen onderscheiden. De suggestieve horizon benadrukt niet de visuele breedte van het werk; het blijft een spel van grof opgezette, snel geschilderde partijen in vaak primaire kleuren. Van Diemen laat de beschouwer raden naar het moment van de dag, naar het licht en de overgang tussen land, water en lucht. Soms zijn de rode, roze en gele partijen dreigend en soms zijn de sporters en hun attributen heel nietig in de grootse natuur. Het is een  romantische duiding van de mens, die het wel zal winnen van die andere mens, maar nooit van de oppermachtige natuur.

In bedrijfs-kunst-collecties is Jan van Diemen geen onbekende. Zijn actievolle werken beantwoorden aan de dynamiek die een bedrijf graag wil uitstralen. Ook de immens grote formaten sluiten meestal naadloos aan bij de architectuur van een bedrijfshal, zaal of vergadercentrum. Alhoewel de schilder ook in kleine, gedetailleerde werken de boodschap van een onderneming uitstekend kan ‘vertalen’. Ondernemen blijft een uitdaging. Voor Jan van Diemen is die uitdaging gelijk aan een nieuwe horizon die in beeld gebracht moet worden.

HOME

WERK | WORKS


Dynamische Landschappen

va 2016

2009 - 2016

2000 - 2008

1990 - 1999

1980 - 1989

INFO


CV

BOEKEN

EXPOSITIES

TEKST

CONTACT